Specialist in houtwerk

Tel: 0183 351467
E-mail: info@gebrvanes.nl

Bedrijven

Maatwerk

Projecten

Restaureren met oog voor detail en hedendaagse normen

Particulieren

Interieur, modern werk en eigen ontwerp

Isolerend glas in monumentale panden. Interview Simon Fraza.

Hembrug-Zaandam_4.jpgwoensdag 12 februari 2020 10:55

We houden de warmte graag zo veel mogelijk binnen en de stookkosten daarmee laag. Goed isolerend glas is in de nieuwbouw de norm. Maar hoe krijg je in een monumentaal pand de stookkosten omlaag , en houd je het geluid beter buiten? Met de energietransitie op komst, is dit een vraag die steeds vaker aan de orde komt. Timmerfabriek van Es heeft veel ervaring met het maken van isolerende ramen voor monumenten.

Directeur Simon Fraza vertelt: “Veel warmte in een pand gaat verloren door het glas. Veel oude panden hebben nog enkelbladig glas. Dat is vaak ontzettend mooi, en heel bepalend voor de monumentale uitstraling, maar het houdt de warmte niet vast.  Monumenten zijn over het algemeen slecht geisoleerd. Stel dat door de energietransitie alle panden met een warmtepomp verwarmd moeten worden, dan is dat vrijwel onmogelijk voor veel monumenten. Mijn idee is dat dus ook monumenten over moeten naar isolatieglas. Gelaagd monumentenglas, glassoorten met folies en losse folies zetten geen zoden aan de dijk. Als je gaat verbeteren moet je het goed doen. Alleen met dubbelglas glas en vacuumglas kan je een gewenste isolatiewaarde van minder dan 1,5 U realiseren”

Probleem van regulier isolerend glas voor monumentale panden.

Het probleem is echter dat het gangbare isolatieglas heel moeilijk te combineren is met de originele profileringen en details van een monumentaal pand. Wanneer je dit isolatieglas toch toepast, is het resultaat ronduit lelijk, aldus Simon Fraza:

Hembrug-Zaandam_1.jpg 

“De bestaande ruiten in oude huizen zijn hooguit maar 4 á 5 mm dik. Het is veelal getrokken of gietglas. Het reguliere hr++ glas begint bij 22 mm, is gemaakt van float glas, en moet ook nog eens aan 2 zijden in 4 mm kit gezet worden. De huidige voorschriften zijn allemaal toegespitst op de nieuwbouw. Uiteindelijk krijg je een raamdikte van meer dan 60 mm. Bestaande ramen in monumentale panden hebben een raamdikte van circa 40 mm. Je kan bedenken dat je dat dikke glaspakket en het oude profiel daar nooit in kwijt kan. Daarnaast heb je een sponninghoogte van 17 mm nodig voor het reguliere insolatieglas. En dat is echt niet te combineren met de kleine profileringen en smalle roeden die op de bestaande ramen zitten. Een veel gekozen oplossing is om de beglazing aan de binnenkant toe te passen, waardoor je houten stopverfkanten, en glaslatten met een aangepaste profilering, krijgt. Maar ook dat vinden wij een aderlating, want een stopverfkant is veel mooier en geeft de authentieke sfeer en uitstraling die hoort bij een monument”

Oplossing van Timmerfabriek Van Es

“Ons streven is om ramen te produceren die een heel stuk dunner zijn dan de reguliere isolerende ramen. Daarbij willen we de bestaande profilering en detaillering van de monumentale ramen zo exact mogelijk benaderen. Helaas moeten en altijd concessies worden gedaan. Gelukkig zijn er glasproducten op de markt die een stuk dunner zijn dan het normale isolatieglas met toch goede isolerende eigenschappen. Deze kunnen met getrokken en gegoten buitenbladen worden geleverd.  Deze producten hoeven ook niet in de kit gezet te worden. Veelbelovend is het vacuumglas van Fineo. Ondanks dat dit glas veel dunner is, heeft het een erg goede isolatiewaarde (een isolatiewaarde van 0,7 en dat is vergelijkbaar met triple nieuwbouwglas). Daarbij heeft het ook nog eens hele goede geluidswerende eigenschappen. Nadeel is alleen dat dit glas (nog) niet getoogd gemaakt kan worden. In monumentale panden zitten toch vaak ronde of afgeronde of gebogen ramen. Ook de prijs is niet misslijk. Daarom werken wij ook veel met Stolker glas. Dit heeft een isolatiewaarde van 1,4 en is betaalbaar. We kunnen met deze twee glassoorten de detaillering van het bestaande werk vaak exact kopiëren. Daarbij kunnen ramen met dit glas aan de buitenkant in de stoppasta worden gezet, wat zorgt voor de authentieke, monumentale uitstraling waar wij zo blij van worden!

 Samengevat:

Goede isolatie is ook bij monumenten te realiseren. Met nieuwe ramen en ruiten kan het bestaande beeld behouden blijven. Essentieel is de juiste glaskeuze en het tocht-werend maken van de aansluitingen.  Er is geen standaardoplossing die overal past, het is maatwerk. Het proces van inmeten, uitwerken en produceren is bij timmerfabriek Van Es in goede handen.  Wij werken de wensen van eigenaren en aannemers graag uit in een passend ontwerp.

« Terug